Mit kell tudni a probiotikumokról.

Mit kell tudni a probiotikumokról: Egy egészséges ember emésztőszerveiben több mint 400 fajta, (csaknem 1,5 kg súlyú) baktérium található. E több ezer -milliárd baktérium közül néhány rosszindulatú, és betegséget okoz.

Míg sok jóindulatú, és kölcsönösen kedvező (szimbiotikus) kapcsolatot alakítottak ki velünk.

Ezek a barátságos baktériumok probiotikum néven is ismertek, és egyre többen használjuk őket mind megelőző, mind gyógyító célokra.

A probiotikus szó szerinti fordítása azt jelenti: “az életért”.

Mi a probiotikum feladata?

A probiotikum ellensúlyozza azokat a bélbaktériumokat, amelyek rothasztó és rákkeltő mérgeket termelnek. 

Ha a káros baktériumok vannak túlsúlyban a belekben, a létfontosságú vitaminok és enzimek nem termelődnek, 

és emelkedik a káros anyagok szintje, ami pedig olyan betegségeket okozhat, mint például:

  • Máj és vesebetegségek
  • Rák
  • Hipertónia
  • Érelmeszesedés, és
  • Abnormális immunitáshoz vezethet.

A káros baktériumok szaporodásához kedvező feltételeket teremtenek például, a gyomor- és bélmozgás rendellenességek, a gyomor és a vékonybél műtéti beavatkozása, a vese és májbetegségek,  a vészes vérszegénység, a rák, a sugár kezelés. 

Valamint a leggyakoribbak: antibiotikumos kezelések, immunbetegségek, érzelmi megterheltség, rossz étrend, és az öregedés.

A legismertebb probiotikumok a lactobacillusok, amelyeknek sok válfaja az emberi belekben él, szimbiotikus kapcsolatban egymással, és más mikroorganizmusokkal.

A lactobacillusok létfontosságúak a belek egészséges mikroflórájának megőrzéséhez, de a legfontosabb a különböző mikroorganizmusok egyensúlyának megőrzése.

A probiotikumok előnyei.

Az alábbiakban a  probiotikumok előnyei következnek, ( adatokkal leginkább alátámasztott!) 

  • Természetes antibiotikumként működnek a káros baktériumokkal, vírusokkal, és olyan élesztőgombákkal szemben, mint például a Candida albicans.
  • Rákellenes tevékenységet fejtenek ki ( főleg a bélben és  a hólyagban) azáltal, hogy gátolják azokat a baktériumokat, amelyek a nitrátot nitritté alakítják, és rákkeltő anyagokat választanak ki.
  • Laktáz enzimet termelnek, amely elengedhetetlen a tejben található laktóz lebontásához.
  • Javítják a bélműködést és a kiválasztást.
  • B-vitamint, (B3, B5, B6, biotin, folsav, és B12) és K-vitamint termelnek. 
  • Gyengítik az antibiotikumnak ellenálló baktérium fajtákat, megtámadják az újfajta kórokozókat. (szuperbaktériumok)
  • Gyógyítják a különböző betegségek hasmenéses tüneteit. ( pl. Crohn betegség)
  • Megakadályozzák a bőrproblémákat, főleg a pattanásokat, és egyéb bőrfertőzéseket.
  • Védelmet nyújtanak a sugárzás, és a szennyező anyagok káros hatásai ellen.
  • Csökkentik a vér koleszterin és triglicerid szintjét.
  • Csökkentik a stresszt, és a folytonos evés iránti vágyat.
  • Segítenek megszüntetni a rossz leheletet.
  • Optimalizálják a szexhormon szintet, növelik a termékenységet, megakadályozzák a csontritkulást.
  • Ellenségei a rothasztó baktériumoknak,( amiket a sok húsfogyasztással hoznak összefüggésbe).
  • Gyógyítják az allergiákat, az ekcémát, a pikkelysömört, és egyéb krónikus fertőzéseket, és autoimmun betegségeket. (Forrás)

Hogyan hatnak a probiotikumok ?

A probiotikumok sokféleképpen hatnak azáltal, hogy mikroba-ellenes anyagokat termelnek,  amelyek  megakadályozzák a kórokozók hozzátapadását, és gyengítik a támadó mikrobák által termelt mérgeket.

A probiotikumok ellenállnak a kórokozók betelepülésének, mivel versenyeznek velük a megtapadási felületért, valamint a táplálékért egyaránt.

Olyan különféle fehérjéket bocsátanak ki, amelyek nemcsak helyileg, hanem az egész szervezetben serkentik az immunrendszer működését.

Ezen felül növelik a bélben található enzimek aktivitását.

A probiotikumok képesek ellenállni a kórokozók átvándorlásának (transzlokációnak) a gyomorbél traktusból olyan területekre, mint például a máj, lép, vese, és vér.

Mik azok a  Prebiotikumok?

Az összetett szénhidrátokban gazdag étrend ( mint pl. zöldségfélék, gyümölcsök, hántolatlan gabonák, hüvelyesek) serkenti a legtöbb probiotikum szaporodását, különösen a bifido baktériumét.

A táplálékok megemészthetetlen alkotórészeit, amelyek szelektíven serkentik a bélben lévő probiotikumok növekedését, és működését, prebiotikumoknak is nevezik.

A probiotikumok és a terhesség.

A probiotikumok használata kedvezően befolyásolja a terhesség folyamatát, ( a vagina és a belek bakteriális ökológiájának egyensúlyban tartására) a szülést, és a szülés utáni időszakot.

Segítenek mérsékelni a szülést követően fellépő komplikációk gyakoriságát is. Például olyan bélproblémákat mint a  székrekedés, puffadás vagy aranyér amik gyakran előfordulhatnak a szülés után.

Probiotikumokat gátló szerek.

A probiotikumokat gátolják a nagy mennyiségben bevitt 

  • Egyszerű cukrok 
  • A finomított élelmiszerek 
  • A koffein 
  • Az alkohol
  • A klór
  • A dohány
  • Az antibiotikumok
  • A szteroidok
  • A röntgensugarak
  • A tejtermékekben, és húsokban található antibiotikumok szintén elpusztítják a probiotikumokat.

Természetes probiotikum források.

A kultúrált tejtermékek mint például a :  

  • Joghurt
  • Az író 
  • A tejföl 
  • A túró, és a 
  • Kefir

A  jótékony baktériumok legismertebb forrásai. Ugyanennyire hatékony probiotikum források az erjesztett szójatermékek, például a szójatej, a tofu, a tempeh, és a miso.

Igencsak hatásos  probiotikum források például a következő  élelmiszerek: a savanyú káposzta, és a kovászos kenyér.

A  probiotikumok használata nőknek.

A probiotikumok javíthatják az általános közérzetet azáltal, hogy támogatják a szervezetünk különböző funkcióit, például a menstruációt és a reprodukciót, miközben megőrzik a jó egészséget a terhesség, és a menopauza idején is.

Nőknél a probiotikumok használatának előnyei közé tartozik:

  • A rendszeres menstruáció, 
  • A potenciálisan javuló termékenység, 
  • A menopauza tüneteinek enyhítése, 
  • És a menstruációs időszakban megnövekedett vérveszteséggel összefüggő vashiányos vérszegénység megelőzése.

Probiotikum kiegészítő

Ideális esetben elegendő probiotikumhoz juthatunk a felsorolt táplálékokból. Ha azonban ez mégsem így lenne, alkalmazhatunk probiotikum porokat, vagy kapszulákat.

Mivel a bél  mikro-öko rendszerében kb. 400 különböző típusú baktérium van , olyan terméket érdemes  használni, amely sokféle, kombinált életképes organizmusokat tartalmaz.

Az egyfajta probiotikumok egyeseknél valóban hatásosak, de másoknál jobban beválnak a többféle probiotikumot ötvöző termékek.

Tekintve a forgalomban lévő probiotikumok nagy választékát, mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Mindig kérd ki a szakorvos tanácsát kiegészítő használata előtt!!

Probiotikumok káros hatása

A probiotikumok általában nagyon biztonságosnak tekinthetők,  az előírt dózis betartásával a szervezet jól tolerálja. 

Vannak természetesen  akik rendkívül érzékenyek, náluk  előfordulhat a gyomorrontás ( émelygés, gyomorégés).

Ez esetben érdemes abba hagyni a kiegészítő használatát, vagy egy másik márkájú probiotikum használatát megkezdeni.

A következő is érdekelhet:

Kapcsolódó Cikkek